Русе помни - в ритъма на импровизацията

Проекта е спонсориран от "Национален фонд Култура"

В недалечното минало в град Русе среща си даваха всички български джаз музиканти, при това не само по време на Националната джаз среща и на националните Младежка и Студентска джаз срещи.

В „Клуба на дейците на културата“ се провеждаха по два концерта месечно и за всеки български музикант беше привилегия и чест да бъде поканен за участие с легендарния оркестър „РУСЕ”. Но в последните години русенската джаз сцена остана встрани от пътя на джаз гилдията в България. Легенди на русенския джаз като Петър Петров – Парчето, Стайко Стайков, Борис Русев, Петко Томанов, Илко Петров и останалите, които посветиха живота си на тази прекрасна музика са позабравени от русенската общественост.
Единственото събитие на русенска сцена за любителите на джаза е ежегодният „РУСЕ ДЖАЗ ФЕСТ“, организиран от Борис Петров – Парчето, син на легендарния Петър Петров, чрез Фондация „Петър Петров – Парчето” и с подкрепата на Община Русе.
От 2014-та година членовете на Сдружение „Русенска Джаз Колегия”, чрез проекта „Russe Jazz Syndicate” полагаме усилия да откриваме влюбени в джаза музиканти, любители и професионалисти, които да върнат старата слава на Русе като столица на джаза в България. Ентусиазмът ни помогна да осъществим концерт дори и по време на сложната пандемична обстановка; концерт под мотото „Връщане към нормалността”.

Изкуството се нуждае от подкрепа, защото възпитава ценности, а когато тях ги няма, когато я няма и духовността, обществото губи. По примера на Петър Петров и легендите от оркестър „Русе”, желанието на сдружението е да се стимулира развитието и успехите на млади русенски джаз музиканти, като осигури сцена за техните първи изяви.


Още през 2014 г. започнахме съвместни концерти с млади надежди – проектът „Джаз под звездите” на КДК – Русе събра на една сцена както познати, така и нови имена, сред които и най-младите – джаз триото от Националното училище по изкуствата „Веселин Стоянов“ – Николай Димитров, Исаак Енчев и Асен Станчев.
Ние от сдружение „Русенска Джаз Колегия” вярваме, че трябва да имаме памет за това, което е било, защото ..”Който не уважава и не тачи миналото, няма бъдеще”. Проектът „Русе помни – в ритъма на импровизацията”, се вписва в целите на сдружението, като има за цел популяризирането на джаза и възраждане творчеството на оркестър „Русе”, правейки го достъпно и до младежката аудитория, същевременно създавайки условия млади музиканти, да тръгнат по пътя на легендарните изпълнители. Инициативата за работа с подрастващото поколение е обусловена от разбирането ни, че възпитателната дейност трябва да върви ръка за ръка с клубната сцена. Художествени ръководители и педагози в този проект са доказани професионалисти в областта на джаза.”Русе помни – в ритъма на импровизацията”:

Участници в проекта

Аделина Радева
Деян Джумалийски
Дими Върбанов
Джан Курт
Иво Стоянов
Огнян Василев
Ранимир Павлов

Видеа от репетиции

Абонирайте се, за да получаваш информация за бъдещи мероприятия и проекти: