Теодор Петков

Клавири

Теодор Петков, познат на публиката като “Тото”, е признат български пианист, композитор, музикант и продуцент. Още от 3 годишна възраст той показва музикалните си умения на пианото като намира по слух песни които е учил да пее в детската градина. Така постепенно той започва да свири професионално на 5 годишна възраст и след това е приет в НУИ “Професор Веселин Стоянов” гр. Русе, със специалност пиано.“Тото” още в ученическите си години показва ипровизаторските си умения на пианото. Първата формация в която той опипва почвата в джаз и фюжън музиката е групата “Low Step” заедно с неговите съмишленици и другари по оръжие Светослав “Козмо” Неделчев, Александър Славчев и Деян Илиев. Пътят му след завършване на музикалното училище продължава в Нациналната Музикална Академия “Професор Панчо Владигеров” гр. София със специалност “Поп и Джаз Пиано” в класа на Проф. Юлия Ценова. В София Теодор работи с много групи и формации които развиват познанията му в различни стилове от популярната музика. През този период той е и преподавател в НМА и Нов Български Университет където става възпитаник на Милчо Левиев и по-късно негов асистент. През 2016 – 2018 Теодор е композитор, аранжор и изпълнител в “Боби Йоцов Кларинет Секстет” с който издават филм-концерт продуциран от БНТ. Музикалните му изяви продължават в “Джаз за Деца” с Венци Благоев. Тото е изпълнител в редица музикални фестивали като: “Банско Джаз Фестивал”, “Нишвил Джаз Фестивал”, “Джаз Форум Стара Загора”, “Евросоник”, “Пианисимо”, “Варна Джаз Дни”, “Букурещ Джаз Фестивал” и др.
Теодор работи и с военният Биг Бенд на Стара Загора за който заедно с Благовеста пишат специално аранжимент за оркестъра. През кариерата си Тото работи с хора като Алекс Сипягин, Себастиан Бурнечи, Карол Джарвис, Игор Стецюк и др.
Теодор Петков издава своя дебютен албум Bake A Bisquit с през 2021г. Албумът съдържа композиции, специално посветени на пианистите Каунт Бейси, Дюк Елингтън, Нат Кинг Кол, Финиъс Нюборн, Милчо Левиев – все творци, оформили инструменталната и композиторска  естетика на Теодор Петков. Триото на виртуозния пианист и композитор музицира в стилистиката на легендарни джаз пиано триа от 50-те години на XX век, като тези нa Оскар Питърсън, Ахмад Джамал, Ерол Гарнър, Уинтън Кели, Бил Евънс и други. Теодор Петков, Васил Хаджигрудев и Борислав Петров са музикални съмишленици, които се събират за да обменят творческа енергия в този магнетичен ансамблов формат. Теодор притежава техниката, креативността и музикалността да предаде убедително звученето на своите пиано герои, като същевременно непрекъснато увлича своите партньори на сцената в спонтанен разговор, от който се ражда музикална свобода, характерна за най-обиграните джаз импровизатори. Веднага след издаването на дебютния си албум, триото е поканено да свири на  фестивали като “Мартенски музикални дни”, Русе, Sofia Jazz Days, Varna Jazz Days, Трявна Арт Фестивал.
Завършва магистърска степен по “Креативно музикално продуцентство” във Великобритания. Член на “Европейски джаз оркестър” и на Британския музикален съюз, той е активен изпълнител, композитор, аранжор и продуцент на проекти като: “Flying Wiseguy”, “Йоцов кларинет секстет”, “Unspoken”, “Animation Expose” – като автор на фоли, аудиодизайн, аудиоинженер и композитор за късометражния филм “Sunshine”.

Абонирайте се, за да получаваш информация за бъдещи мероприятия и проекти: